24 Mayıs 2013 Cuma

İkindi Kahvaltısı

Bu hafta sonu Demir ile hazırladığımız bir ikindi kahvaltısını paylaşmak istedim sizlerle. Özellikle domates, biber, yeşil soğan ve maydanozu salatalarda yiyemeyen çocuklar için ideal bir ikindi kahvaltısı.
 
 Malzemeler:
300 gr. beyaz peynir
2 adet domates
2 adet tatlı yeşil biber
İsteğe göre, bir tutam maydanoz, bir tutam yeşil soğan yaprakları
3 yumurta
Dilimlenmiş buğday veya kepek ekmeği
Yapılışı:
Tüm malzemeleri ince ince doğrayıp bir kaseye alıyoruz. Yumurtaları kırıp karıştırıyoruz. Sonra bu harcı, tepsiye dizdiğimiz ekmek dilimlerinin üzerine yayıyoruz. Isıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
İstersek farklı sebzeleri de ilave edebiliriz. ( havuç gibi)
Ama maydanozu ve yeşil soğanı çocuklar yiyemiyorlar. Bu şekilde bizim Demir yedi.



Peynir, çocuğun hem fiziksel hem de zeka gelişimi için önemli bir besin. Kalsiyum kaynağı peynirin büyümeyi sağladığı hep söyleniyor. Bir kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynirin her gün tüketilmesi çocukların büyümesi için olmazsa olmazlardan. Peynirde bulunan çinkonun büyüme hormonlarını etkilediği belirtiliyor. Sağlıklı kemik ve diş gelişimini sağlayan  peynir, protein, fosfor, kalsiyum ve B12 vitaminince zengin. B12 vitamini sinir hücreleri için gereklidir.
Maydanoz,  A,C,E ve K vitaminleri ile demir, magnezyum, potasyum, kükürt, kalsiyum ve fosfor mineralleri açısından zengin bir besindir.
Yeşil Soğanın baş kısmı C vitamini  içerir. Yeşil soğanın kalp sağlığına faydasından söz edilmektedir. Eskiden hatırlarım diş çıkaran çocukların ellerine soğanın yeşil kısmından bir parça, çiğnemesi için verilirdi.
Domatesin faydaları saymakla bitmez. Burada en önemlisi kanseri önleyici likopen bakımından zengin olması.
Yeşil biber C vitaminince zengindir. Antioksidan özelliği vardır. Bağışıklığı kuvvetlendirir.
Yumurtanın büyüme çağındaki çocuklar için gerekliliği tartışılmaz. Çok önemli amino asitleri ihtiva eden yumurtanın tamamına yakını sindirilmektedir ve en kaliteli proteini içermektedir.


Bunun yanına bir içecek olsa fena olmaz diyorsak vişneler tezgahlarda görülmeye başladı. Bir vişne şurubu iyi gider derseniz;
Malzemeler:
1 kg vişne
4 su bardağı toz şeker (arzuya göre şeker miktarı azaltılabilir veya artırılabilir)
4-5 su bardağı su
Bir kaşık limon suyu
Yapılışı:
Yıkayıp ayıkladığımız vişneleri kabukları çatlayıncaya kadar bir tencerede kaynatalım. Şekeri ilave ederek 5 dakika daha kaynatalım. Limon suyunu ilave edelim. Köpük olmuşsa kaşıkla alalım. Sonra suyunu süzelim. Taneleri süzgeçten geçirelim. Kavanoz veya cam şişede muhafaza edelim. İkram ederken su veya buz ilave edebiliriz.
Vişne, hafıza gelişimine faydalıdır. Bir bardak vişne suyu, günlük potasyum ihtiyacının yüzde onunu karşılar.

 
Bu ikindi kahvaltısını yaparken de Demir ile şiirli günlere devam ettik. Yine Orhan Veli'den okuyoruz.
 
KUMRULU ŞİİR
Duyduğum yoktu ne vakittir
Güvercin sesi, kumru sesi, pencerede;
İçime gene
Yolculuk mu düştü, nedir?
Nedir bu yosun kokusu,
Martıların gürültüsü havalarda;
Nedir?
Yolculuk olmalı, yolculuk.


 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder