3 Mayıs 2013 Cuma

İtüro 2013 Robot Şenlikleri'nin Ardından

  
Sevgili anneler,
geçtiğimiz günlerde (11-12-13 Nisan) İtüro Robot Şenlikleri vardı. Teknolojiye merakı olan anne ve çocuklar için görülmesi gereken bir şenlikti. Broşürde gördüğünüz gibi İTÜ Ayazağa kampüsünde gerçekleşti. Bizde oğlum Demir ile birlikte 13 Nisan Cumartesi günü gittik. Yarışmalar çok eğlenceliydi. Saat 10.00 gibi labirentte giden robot yarışması vardı. Biz onu sonundan yakalayabildik. Saat 11.00 da çizgi izleyen robotların final yarışmasını izledik. Saat 12.00-16.00 arasında Mini Sumo finalleri yapıldı. Biz Demir ile beraber, finaller bitene kadar oradaydık. Ancak kapanışa kadar kalamadık.
Çizgi İzleyen Robot Finalleri
Bu bölümde oldukça uzun zaman geçirdik. Çünkü bu salonda çizgi izleyen robot finallerinin ardından mikro sumoların yarışmaları devam etti. Demir bu finalleri de sonuna kadar izledi.

 
Merdiven Çıkan Robot yarışmasının birincisi işte burada. Yarışmayı Tokat Zile'den  bir teknik lise öğretmenimiz kazandı.
 
Demir burada askeri okul öğrencilerinin yaptığı merdiven çıkan robotu inceliyor. Onlara sorular soruyor.
 

 
Merdiven Çıkan Robot birincisini inceliyor, hakkında sorular soruyor. Birincinin tasarımcısıyla fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmiyoruz.

 
Demir ile birlikte dengede duran robot yarışmasını izliyoruz. Oldukça sessiz oluyoruz. Robotun dengelenmesi çok uzun sürüyor. Ama merakla bekliyoruz. Burada da bütün yarışmacıları izledikten sonra üst salondaki robot türlerini görmek için yukarı çıkıyoruz.

 
Bu, ekrandan sizin fotoğrafınızı çektikten sonra bunu kağıt üzerine çizerek transfer yapan bir robot. Demir ile birlikte tecrübe etmek istiyoruz ama görevli çizimin çok uzun sürdüğünü belirtiyor.

Kimyacılar için iyi düşünülmüş, tehlikeli tahlil ve deneylerde kullanılabilecek bir robot. Deney tüplerini hareket ettirerek beherglasa döküyor. Ayrıca verilen komutları hafızaya alarak kendi o işlemi tekrar edebiliyor.
İşte Bahçeşehir Üniversitesi Mekatronik Bölümü 4.sınıf öğrencisinin askeri alanda kullanılabilecek bir çalışması, arazi tarıyor. Mayın taramada kullanılabileceği söyleniyor.

 
Yine aynı öğrencinin karada ve denizde hareket eden hovercraftı. Demir 'in kullanmasına izin verildi. Ama karada kullandı.
 
Görüldüğü gibi tasarımcı ağabeyden kullanma talimatları öğreniliyor. Daha sonra hovercraftı kullanan Demir'in keyfine diyecek yok.

 
Demir burada bir yarışmacıdan tasarımı hakkında bilgi alıyor. Tasarımcıyı sorularıyla oldukça zorluyor. Her şeyi anlatmasını istiyor.
Daha sonra Neotech firmasının futbol oynayan robotlarını kullanabilmek için tamda randevu saatinde orada oluyoruz.

 
Bizden önce oynayanları izleyip sıramızın gelmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. O sırada Demir de kendine uygun bir rakip buluyor ve birlikte birlikte oynuyorlar.

 
Firma görevlileri çok cici insanlar, çocuklara çok güzel bir şekilde kumanda düğmelerini anlatıyorlar. Firma bu robotların kitlerini sağlayabiliyor. Ayrıca robot yapmak isteyenler için Türkçe kitaplar da hazırlayacaklarmış. Bir çok firma sponsor olmuş bu şenliklere, Neotech bunlardan yalnızca biri. Acıkınca koştuğumuz Saray standı, Gloria  Jean's kahve standı, Şişli Belediyesi, Tübitak vb. bir çok sponsora teşekkür ederiz. Öncelikle de İTÜ'ye çok teşekkür ediyoruz bu güzel şenliği hazırladıkları için.
 
 Sanırım bu fotoğrafla Demir'in ne söylemek istediğini anlamışsınızdır. SENEYE ŞENLİKLERİ DÖRT GÖZLE BEKLEYECEĞİZ.
http://kumtanesiyiz.blogspot.com/


2 yorum: